Artome VINO BLACK -tuotelanseeraus

kiuruja Yleinen Leave a Comment

Huonekalualaa Suomessa on vaivannut pitkään katteiden syöminen alan sisältä prosenttihinnoittelulla ja jatkuvilla alennusmyynneillä. Kuluttajia on vuosikausia opetettu tinkaamaan ja odottamaan tarjouskampanjoita. Jo huonekalukauppaan mennessä asiakkaalla on oletusarvo, ettei listahinta pidä. Ja miksi pitäisikään, jos tuote on kohta kuitenkin alennuksessa?

Black Fridayn rantauduttua meillekin on saatu taas uusi alennuksiin keskittyvä myyntipäivä. Supertarjouksia toitottavat kampanjat saavat kuluttajat lykkäämään ostopäätöstä, odottamaan entistä edullisempia hintoja.

Artome ei halunnut lähteä mukaan prosentti-hinnoitteluun, vaan aktivoitua kampanjoimaan muutoin. Teemallisesti jankohtaan sopi uuden värivaihtoehdon, täysin mustan Vino Cinema TV-tason lanseeraaminen.

I’LL BE BLACK

Design Kiurujan yhdenmiehen tuotantoyhtiö toteutti Artomelle tuotejulkaisua varten 25-sekuntin some-videon aina ideoinnista julkaisuun asti. Lähestymistavaksi valittiin humoristinen, Terminator-elokuviin viittaava “I’ll be black”. Musta tuote ilmestyy erikoistehosteiden saattelemana tulevaisuudesta.

Koska yrityksen omissa toimitiloissa on mainioita teemaan sopivia industrial-henkisiä tiloja, ei tuotteiden logistiikkaa ja kuvausaikatauluja joutunut murehtimaan. Videon raaka-materiaali kuvattiin yhden iltapäivän aikana ja jälkikäsittelyyn kului työpäivä. Panostus oli, parhaimmillaan äärimmäisen kevyesti tuotetun, some-markkinointimateriaalin mittapuulla siis jopa huomattava.

NO, ENTÄ TULOKSET?

Vaikka video teknisesti onnistui yli odotusten, se ei paljasta kaikkea heti, mutta on riittävän tiivis ettei katsoja ehdi kyllästyä, valitettavasti tällä kertaa itse kampanjan tulokset jäivät vaisuiksi.

Julkaisun ajoitus Black Fridayn yhteyteen oli teemallisesti oiva ja osuva, videon lähteminen leviämään viraalisti on pitkälti sattumaa. Valitettavasti maailmanlaajuisena tarjouspäivänä markkinointikanavissa kilpailu on äärimmäisen kovaa ja sosiaalinen media on mainontaa tulvillaan. Ilman maksettua mainontaa leviävän markkinointiviestin aika on auttamatta ohi.

Tuotetta tullaan kuitenkin nostamaan uudelleen esiin vähemmän kilpailtuna ajankohtana, jolloin lanseeraus saannee enemmän elintilaa.

 

Jos upotettu video ei näy, se on katsottavissa täällä »

Haussa monitoimikone, vaatimuksena astronautin ominaisuudet

kiuruja Yleinen Leave a Comment

Minulla on tapana skimmailla satunnaisesti LinkedIn:n työpaikkailmoituksia. LinkedIn kohdistaa ilmoitukset erittäin tehokkaasti osaamisalueideni mukaan, joten avoinna oleviin tehtäviin tutustuminen on verrattain tehokasta ja vaivatonta. Ilmoitusten selailu on paitsi ajanvietettä, se pitää varpaillaan ja hereillä potentiaalisten ja oikeasti kiinnostavien työpaikkojen varalta.

Viime aikoina olen tosin seurannut huolestuneena erityisesti markkinoinnin-piirissä vellovaa keskustelua osaamisalueiden laajuudesta ja rajoista. Vaikuttaa siltä, että rekrytoijat haluavat yleispäteviä työntekijöitä. Osaamisalueiden rajat ovat hälvenneet kauas lateraalisen osaamisen tuolle puolelle. Yhden henkilön odotetaan olevan ammattilainen hyvin erilaisilla osaamisalueilla. Niin erilaisilla, että työnkuvaan kuuluvia tehtäviä opiskellaan vähintään kolmessa eri amk-tutkinnossa.

Ajattelin purkaa osiin erään viime aikoina vastaan tulleen rekry-ilmoituksen. Yritys haki markkinointipäällikön tehtävänimikkeellä multitalenttia, joka hallitsee niin markkinoinnin teorian kuin käytännön toimenpiteet (liiketalouden AMK-tutkinto), asiakaspalvelun kehittämisen (liiketalouden AMK-tutkinto), tietojärjestelmien ylläpidon (tekniikan alan AMK-tutkinto) sekä markkinointimateriaalin sisällöntuotannon (media-alan AMK-tutkinto). Lisäksi vaadittiin sujuvaa suomen, englannin ja ruotsin kielitaitoa. Helppo ja luonteva yhdistelmä, eikö totta? Arkkitehti, joka suunnittelee talon, vetää sähköt ja laatoittaa kylpyhuoneen. Tai lääkäri, joka potilaat sydänleikkauksen suoritettuaan jatkaa matkaa sairaalan kellariin pesemään lakanoita ja öljyämään nitisevän sairaalasängyn saranoita. Analogiani ovat ontuvia, mutta ymmärtänette kokonaiskuvan. Eikä esimerkki ole vielä edes räikeimmästä päästä.

Tällaisista sekametelisopista päästään johtopäätökseen, että rekrytoija on samalla asenteella liikenteellä kuin minäkin, skimmaillaan suurpiirteisesti potentiaalista työntekijäpoolia. Vaatimuksiin laitetaan kaikki mahdolliset koukut ja lopuksi katsotaan millaisia kaloja haaviin satutaan saamaan.

Koska tarinassa pitää olla yllättävä käänne, romutan kaiken aiemmin kirjoittamani toteamalla, että juuri tällaiset tehtävät sopivat minulle kuin nenä päähän. Olen koko työhistoriani ajan tehnyt hyvin laaja-alaisesti kaikenlaista markkinointiin edes etäisesti liittyvää, uppoutumatta minkään aiheen äärimmäisyyksiin syvyyksiin.

 

Tein pienen tiivistelmän aiemmin mainitsemani markkinointipäällikön position tehtävistä, vaatimuksista ja halutusta persoonasta:

Tehtävät

 • sosiaalisen median kanavien aktiivinen yllä­pito
 • asiakaspalautteen ja tärkeimpien mittareiden raportointi
 • kotisivujen ja uutiskir­jeiden sisällöntuotanto
 • kuva- ja materiaalipankkien hallinnointi.
 • vahvasti mukana intranetin sekä online-asiakaspalvelun kehittämisessä

Vaatimukset

 • kokemus online-markkinoinnin ja sosiaalisen median menestyk­sekkäästä hoitamisesta kansainvälisten brändien parissa
 • näyttöjä brändätyn sisällön tuottamista useaan kanavaan eri muodoissa (tekstit, kuvat, videot)
 • kokemusta julkaisujärjestelmistä sekä kuvankäsittely- ja videoeditointi-ohjelmista
 • perillä online-mainonnan keinoista ja mahdollisuuksista
 • projektien johtaminen on sinulle luontaista
 • tehtävä edellyttää suomen, englannin ja ruotsin sujuvaa taitoa, muu kielitaito on eduksi

Persoonasta

 • aktiivinen, innostunut ja nautit haasteista
 • arvos­tamme palveluasennetta sekä hyviä vuorovaikutus­taitoja
 • vahva analyyttinen ja kehittävä ote
 • paineensietokykyinen tiimipelaaja

Koin Linked-in herätyksen

kiuruja henkilökohtaiset, Yleinen Leave a Comment

Olen viime aikoina kokenut LinkedIn-herätyksen. Pidin sivustoa pitkään passiivisena CV:n korvikkeena ja palvelun some-ominaisuuksia paikkana, jossa konferensseissa luuhaavat innostujat pitivät piirileikkejään ja digitalist-huttu ruokki itseään vailla todellisia tekoja. Keskityin muihin vapaamuotoisempiin sosiaalisen median palveluihin ja annoin LinkedIn-profiilini elää omaa elämäänsä.

Myönnän olleeni väärässä. Muutamat viime aikoina kokemani konkreettiset esimerkit ovat avanneet silmäni palvelun ja verkostoitumisen hyödyistä.

 

1. Orgaaninen verkosto levittäytyy yllättäviin suuntiin

Suurin asiakkaani on pian lanseeraamassa uutta, yritysmaailmaan istuvaa, omalla tavallaan vallankumouksellisesta, tai ainakin käytettävyydeltään houkuttelevasti paketoitua, tuotetta. Yrityksen avainhenkilö teki pienen piirin markkinatutkimusta ja julkaisi tuotteesta konsepti- tai luonnosvaiheessa olevan kuvan LinkedIn-verkostolleen. Konsepti herätti suurta kiinnostusta ja orgaanisen levinneisyyden kautta kontakteja saatiin ulkomaita myöten henkilöiltä, joita ei kylmäsoitoilla tai outbound-markkinoinnilla olisi koskaan tavoitettu. LinkedIn-mielenkiinto johti yhteydenottoon, tapaamiseen ja ehkäpä tulevaisuudessa kauppaan asti.

Sama orgaaninen levinneisyys on toki mahdollista tavoittaa muissakin sosiaalisen median kanavissa, mutta LinkedIn:ssä käyttäjät ovat järjestelleet ajatustensa palapelin valmiiksi business-mielialaan ja omalta verkostoltaan voi myös kysyä apua. Vaikka itse ei tuntisi tietyn alan osaajaa tai palvelua, joku aina tuntee jonkun, joka tuntee jonkun, joka voi suositella.

 

2. Työtarjonta ja työntekijät kohtaavat puolivahingossa

LinkedInin ”helppo työhakemus” aluksi hämmensi valtavasti. Minua ei koskaan ole varsinaisesti head-huntattu, ja epäilytti suuresti näkevätkö rekrytoijat todellista osaamista geneerisesti tägättyjen ja endorsattujen osaamisalueiden, työkokemuslistausten ja ohuehkon profiilini läpi.

Pikahaun prosessi menee suunnilleen näin: Bongaa paikka sivuston ”Jobs”-välilehdellä, skimmaa hakemus, klikkaa ”Olen kiinnostunut”-nappia jos paikka kolahti. Nappi välittää profiilin rekrytoijalle, ”hei vilkaiskaapa minua, minäkin olen olemassa”.

Pikahaku yhdistää työpaikan ja tekijän lähes puolivahingossa, kuin ensisilmäys potentiaaliseen treffikumppaniin baarin tanssilattialla: ”Onpa kivan oloinen tyyppi, uskaltaisinkohan mennä jututtamaan”. Suhteen syventäminen vaatii toisenlaisia keinoja ja työntekoa, mutta ensikontakti on luotu.

 

3. Käyttäjien luoma sisältö

Vastoin aiempaa ennakkoluuloani, LinkedIn:stä voi löytää oikeasti mielenkiintoista sisältöä. Erityisen helppoa on bongailla työelämään liittyviä blogi-kirjoituksia. Kirjoitelmista löytää tehokkaasti uudenlaisia näkökulmia ja pääsee reflektoimaan myös omia työelämään liittyviä ajatuksiaan. Tähän toki vaikuttaa voimakkaasti kontaktisi ja kontaktien kontaktisi. Pariin niin sanottuun supersoluun, LinkedIn-aktiiviin, yhdistymällä esille nousee monipuolisesti sisältöä. Erilaisista ryhmistä löytää tiukemmin alakohtaisesti rajattua materiaalia.

Sisältöä tuottavia henkilöitä kannattaa lähestyä rohkeasti. LinkedIn:n seuraamiskynnys on siirtynyt todellisesta live-vuorovaikutuksesta kohti Twitterin lähes olematonta.

 

Vaikka profiilini on monin paikoin puutteellinen ja verkostoitumiskykyni kaukana optimaalista, aion jatkossa olla kanavassa huomattavasti aktiivisempi. LinkedIn uudestisyntymiseni siis jatkukoon. Jos luet tätä emmekä vielä ole palvelussa yhteydessä, klikkaa tästä ja lisää minut.

Vetkuttelua vastaan

kiuruja henkilökohtaiset, Yleinen Leave a Comment

Tunnustan, olen vetkuttelija. Käyn jatkuvaa taistelua itsekurini kanssa. Aloitanko välttämättömät, mutta kiusalliset tehtäväni heti, vai luenko vielä yhden huipputärkeän keskustelun harrastuspalstoilla, selaanko some-kanavan, katsonko YouTube-videon ja rullaanko halki vielä yhden uutissivuston. Kaikki edellä mainitut ovat luonnollisesti äärimmäisen tärkeitä ja sivistäviä, onhan hektisessä nyky-yhteiskunnassa välttämätöntä pysyä ajan hermolla. Mitä isompi tehtävä ja löysempi aikataulu, sitä vaativampi, ja usein kohtalokkaampi, taistelu pääni sisällä käydään.

Vetkuttelu eli prokrastinointi tarkoittaa tärkeiden tehtävien siirtämistä ja niiden aloittamisen vaikeutta. Aina löytyy miellyttävämpää korviketekemistä, joka siinä hetkessä tuntuu huomattavasti tärkeämmältä. NYT-liitteen Game of Thrones –jaksoarvion kommentit ovat paljon tärkeämpiä kuin hieman epämiellyttävän, mutta laskutettavan työn eteneminen ja nettikauppojen viikkotarjousten kyttääminen on huomattavasti oleellisempaa kuin kirjanpidon pitäminen ajantasalla.

Ylen artikkelissa vetkuttelusta kerrotaan näin:
Vetkuttelu eli prokrastinaatio ei ole tarkalleen ottaen sama asia kuin laiskuus tai pelkkä motivaation puute. Vetkuttelu on yleisintä ympäristöissä, joissa tehtävät ja aikataulut ovat epämääräisiä ja tehtävän työn rajoja on vaikea kenenkään hahmottaa. On huomattava, että kyse ei ole vetkuttelusta, jos yksilöllä ei oikeasti ole riittävästi psyykkisiä, fyysisiä ja sosiaalisia voimavaroja opiskella.

Vetkuttelu kerää kaverikseen jatkuvasti kasvavan ahdistuksen, ajatuksia kalvaa syyllisyydentunto tekemättömistä töistä. En tänäänkään saanut aikaiseksi sitä mitä piti, olen epäonnistunut. Taas. Kynnys ryhtyä toimeen kasvaa joka vetkutuksella ja pienistäkin asioista tulee lopulta ylipääsemättömiä. Meille kaikille vetkuttelijoille suosittelen Tim Urbanin TED Talks -esitelmää Inside the mind of a master procrastinator. 14 minuuttia kestävä video avaa hauskasti vetkuttelijan mielenmaisemaa ja auttaa ymmärtämään omaa toimintamalliaan.

Miten sitten taklaan demonini?

Onneksi ajan- ja elämänhallintaan on välineitä ja apukeinoja. Koska kalenterin käyttö ei koskaan ole ollut vahvuuteni, suosin erilaisia todo-listoja. Ne antavat konkreettisen, havainnollisen palautteen siitä, mitä on tekemättä ja mitä on saanut aikaan. Mitä pienemmiksi tehtäviksi ison kokonaisuuden pilkkoo, sitä helpommin tarttuu toimeen ja taklaa asioita yksi kerrallaan.

Listaan Todoist-sovellukseen tehtävät yksityiskohtaisesti ja laskutettavien projektien osalta seuraan kuluttamaani aikaa Toggl-laskurilla. Yksinkertaisen tehokasta. Tosin, tätäkin blogia kirjoittaessa erään itsekuria vaativan asiakasprojektin jatkaminen odottaa.

Tuotevisualisointi

kiuruja Yleinen Leave a Comment

Pyöriteltävä tuotevisualisointi suoraan nettiselaimella? Jes söör, can do!

Javascriptiin perustuva tekniikka mahdollistaa 3d-mallin katselun käytännössä laiteriippumattomasti ja ilman lisäpalikoiden asentamista.

Tarkasteltava tuote voitaisiin dokumentoida myös valokuvaamalla tuote useasta suunnasta, mutta 3d-mallista kuvien generoiminen tuo huomattavaa aika- ja kustannussäästöä.