Vetkuttelua vastaan

[cs_content][cs_section parallax=”false” separator_top_type=”none” separator_top_height=”50px” separator_top_angle_point=”50″ separator_bottom_type=”none” separator_bottom_height=”50px” separator_bottom_angle_point=”50″ style=”margin: 0px;padding: 45px 0px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][x_columnize]Tunnustan, olen vetkuttelija. Käyn jatkuvaa taistelua itsekurini kanssa. Aloitanko välttämättömät, mutta kiusalliset tehtäväni heti, vai luenko vielä yhden huipputärkeän keskustelun harrastuspalstoilla, selaanko some-kanavan, katsonko YouTube-videon ja rullaanko halki vielä yhden uutissivuston. Kaikki edellä mainitut ovat luonnollisesti äärimmäisen tärkeitä ja sivistäviä, onhan hektisessä nyky-yhteiskunnassa välttämätöntä pysyä ajan hermolla. Mitä isompi tehtävä ja löysempi aikataulu, sitä vaativampi, ja usein kohtalokkaampi, taistelu pääni sisällä käydään.

Vetkuttelu eli prokrastinointi tarkoittaa tärkeiden tehtävien siirtämistä ja niiden aloittamisen vaikeutta. Aina löytyy miellyttävämpää korviketekemistä, joka siinä hetkessä tuntuu huomattavasti tärkeämmältä. NYT-liitteen Game of Thrones –jaksoarvion kommentit ovat paljon tärkeämpiä kuin hieman epämiellyttävän, mutta laskutettavan työn eteneminen ja nettikauppojen viikkotarjousten kyttääminen on huomattavasti oleellisempaa kuin kirjanpidon pitäminen ajantasalla.

Ylen artikkelissa vetkuttelusta kerrotaan näin:
Vetkuttelu eli prokrastinaatio ei ole tarkalleen ottaen sama asia kuin laiskuus tai pelkkä motivaation puute. Vetkuttelu on yleisintä ympäristöissä, joissa tehtävät ja aikataulut ovat epämääräisiä ja tehtävän työn rajoja on vaikea kenenkään hahmottaa. On huomattava, että kyse ei ole vetkuttelusta, jos yksilöllä ei oikeasti ole riittävästi psyykkisiä, fyysisiä ja sosiaalisia voimavaroja opiskella.

Vetkuttelu kerää kaverikseen jatkuvasti kasvavan ahdistuksen, ajatuksia kalvaa syyllisyydentunto tekemättömistä töistä. En tänäänkään saanut aikaiseksi sitä mitä piti, olen epäonnistunut. Taas. Kynnys ryhtyä toimeen kasvaa joka vetkutuksella ja pienistäkin asioista tulee lopulta ylipääsemättömiä. Meille kaikille vetkuttelijoille suosittelen Tim Urbanin TED Talks -esitelmää Inside the mind of a master procrastinator. 14 minuuttia kestävä video avaa hauskasti vetkuttelijan mielenmaisemaa ja auttaa ymmärtämään omaa toimintamalliaan.

Miten sitten taklaan demonini?

Onneksi ajan- ja elämänhallintaan on välineitä ja apukeinoja. Koska kalenterin käyttö ei koskaan ole ollut vahvuuteni, suosin erilaisia todo-listoja. Ne antavat konkreettisen, havainnollisen palautteen siitä, mitä on tekemättä ja mitä on saanut aikaan. Mitä pienemmiksi tehtäviksi ison kokonaisuuden pilkkoo, sitä helpommin tarttuu toimeen ja taklaa asioita yksi kerrallaan.

Listaan Todoist-sovellukseen tehtävät yksityiskohtaisesti ja laskutettavien projektien osalta seuraan kuluttamaani aikaa Toggl-laskurilla. Yksinkertaisen tehokasta. Tosin, tätäkin blogia kirjoittaessa erään itsekuria vaativan asiakasprojektin jatkaminen odottaa.

[/x_columnize][/cs_column][/cs_row][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″ style=”padding: 0px;”][cs_text][/cs_text][/cs_column][/cs_row][/cs_section][/cs_content]

Scroll Up